Kyrkor och församlingar i Stockholm

Stockholms kyrkor och
församlingar har något för alla. Det finns över 60 församlingar som du kan
engagera dig i eller omkring 200 kyrkor att besöka. Kyrkan kan hjälpa dig i
svåra tider eller vara en plats för att sitta i stillhet och fundera.

I Stockholm finns över 60 församlingar och i Stockholm stift finns ungefär 200 kyrkor där 109 är kulturhistoriskt skyddade. Stockholm stift början i Össeby i norr och går ända till Botkyrka i söder. I öst-västlig riktning så är avgränsningen Djurö-Möja-Nämdö i öster till Adelsö-Munsö i väster. Du som letar efter en kyrka eller en församling i Stockholmsområdet har många olika församlingar att välja på. En kyrka blir för många som ett slags andra hem där man kan söka tröst, uppleva glädje eller bara vara.

Orgelstaden

En annan sak som många inte vet är att Stockholm har ett orgelbestånd som klassas som ett av de bästa i världen. Den äldsta orgeln är från 1690-talet och finns i en kyrka i Upplands Väsby ca 3 mil norr om Stockholm. Genom historien har det funnits flera perioder då orgeln varit extra viktigt.

Under Stockholmsskolan på 1700-talet så skapades orglar för Drottningholm slottskapell och Finska kyrkan. Under orgelrörelsen som pågick från 1945 till 1980 så gjordes orglar för följande kyrkor: Engelbrekt, Adolf Fredrik, Storkyrkan, Högalid, Matteus, Oscars.

Kyrkan är en plats för stöd och hjälp

Många uppskattar att besöka en kyrka för att ha en sund för sig själv, be eller bara sitta ned i andakt. Många besöker även kyrkan för att de uppskattar byggnaden och arkitekturen. Kyrkan är en plats för alla där du kan söka tröst i svåra tider. Kyrkan är van att hantera personer som har förlorat en anhörig och sörjer. De erbjuder hjälp och stöd till personer som befinner sig i sorg.

Alla församlingar i Stockholm erbjuder samtalsstöd. Svenska kyrkan har även en tjänst som de kallar jourhavande präst som innebär att man kan ringa, skriva digitalt brev eller chatta med en präst. Det som sägs mellan dig och prästen stannar mellan er. Du som vill engagera dig i kan bli medlem i Svenska eller ge en gåva. Kyrkan engagerar sig både i Sverige och internationellt inom områden som hållbar utveckling, klimat, kulturarv och flyktingars situation. Söker guidning för att veta mer om religion kan du kika vidare på vår sida.

En plats genom livet

De flesta i Stockholm kommer i kontakt med kyrkan någon gång under livet. Det kan vara stora händelser i livet som många väljer att fira i kyrkan som ett dop eller ett giftermål. När någon avlider så väljer många att hålla en begravning i kyrkan. Kyrkan anordnar öppna förskolor där barn och föräldrar kan mötas. De har även en mängd aktiviteter för ungdomar som till exempel läger eller ungdomscaféer. De anordnar gemenskapshetsträffar för seniorer, aktiviteter för personer som är arbetslösa, stöd till flyktingar, familjesamtal och stöd till svenskar utomlands.

Kyrkan gör även hembesök när det krävs, till exempel om någon är svårt sjuk. Kyrkan kan erbjuda så kallade själavårdsamtal eller hjälp och stöd när livet är svårt. Många är med i kyrkan för att sjunga i en kör och hitta gemenskap. Andra är med för att de tror eller tvivlar och behöver en plats att utöva sin tro.

 

Välgörenhet genom kyrkan

För dig som är intresserad av att engagera dig inom välgörenhet är kyrkan ett utmärkt alternativt. Utöver att det samlas in pengar varje gång folk samlas i kyrkan så arrangerar även de svenska kyrkorna flertalet välgörenhetsaktiviteter. Aktiviteterna rör sig allt ifrån att stå i soppkök till att organisera projekt i utvecklingsländer.