Judendomen och 3 viktiga heliga platser

Judendomen är världens tredje största religion. Tradition är viktigt inom judendomen, och detsamma gäller för alla heliga platser som judarna anser är heliga.

 

Vilken är den heligaste platsen inom Judendomen?

Jerusalem är den heligaste platsen inom judendomen. Judiska pilgrimer och turister vallfärdar till Jerusalem, för att kunna besöka alla mysteriska och historiska platser. För judar är klagomuren den viktigaste delen av Jerusalem. Detta då klagomuren påstås vara en ruin av det judiska templet.

 

Läs mer: Vilken religion finns i Kina egentligen?

 

3 heliga platser inom judendomen

  1. Klagomuren i Jerusalem.
  2. Gamla stan i Jerusalem.
  3. Davids torn i Jerusalem.

Nedan pratar vi mer om de heliga platser som precis nämnts i mer detalj.

 

1. Klagomuren – som är den heligaste platsen för judar

Klagomuren, som även kallas för den västra muren är helig för såväl judar som muslimer. Klagomuren är uppdelad i en manlig och en kvinnlig del. Männens del är luftig, medan kvinnorna tvingas trängas desto mer.

Då klagomuren ska vara en återstående del från ett judiskt tempel är detta den heligaste platsen inom judendomen.

 

2. Gamla stan i Jerusalem – en viktig historisk plats

Gamla stan i Jerusalem är heliga för såväl judar som muslimer och kristna. Människor inom de tre största religionerna i världen samsas här bland murar, kyrkor och katedraler. På gatorna finns det militär personal med maskingevär, och motsättningarna är stora bland alla som inte delar trosuppfattning.

Då gamla stan i Jerusalem inte bara är helig för judar är detta en politiskt laddad plats. Här lever judar, kristna och muslimer tätt sammanflätat, med konstant militär övervakning.

 

3. Davids torn i Jerusalem – en vacker utsiktsplats

Ingången till Davids torn, eller Davids citadell pryds av tre israeliska flaggor. Davids torn hittar man precis intill gamla stan, och i tornet finns ett välbesökt museum. Om man befinner sig i Davids torn har man dessutom en utmärkt utsikt över hela Jerusalem.

 

Kan man besöka Jerusalem gratis?

Som jude kan du besöka Jerusalem utan kostnad. Det är din födelserätt som jude, skriver man på Birthright Israel. På den 10 dagar långa resan får du och andra judar möjlighet att bland annat besöka klagomuren samt Tel Aviv, och bada i Döda havet. Du får även besöka en nattklubb om du så vill.

 

2 sätt att finansiera sin resa till Jerusalem?

Om du inte är jude, eller redan har åkt på din kostnadsfria resa ger vi dig två exempel på hur du kan finansiera din resa till Jerusalem.

 

1. Ett privatlån för att besöka Jerusalem

Om du tar ett privatlån för att resa till Jerusalem är det i regel en räntesats på omkring 7,5 % som gäller. Du behöver inte pantsätta någonting, och avbetalningstiden är flexibel. Du ska även ha i åtanke att det är en bra idé att jämföra låneerbjudanden mot varandra.

Det kan du göra hos låneförmedlaren Enklare. Hos dem tävlar över 30 kreditorer om att ge dig det bästa lånet. Utöver det delar alla långivare på en kreditupplysning. Det betyder att din kreditvärdighet inte påverkas i någon större utsträckning när du väljer att jämföra lån.

 

2. Ett snabblån för att besöka Jerusalem

Ett snabblån ska du ta för att betala en räkning som håller på att förlöpa, för att på så sätt slippa förseningsavgift. Det är en dålig idé att ta ett snabblån för att finansiera en resa. I synnerhet en så här kostsam resa.

Främst för att räntesatsen ligger på cirka 39 % årligen, vilket medför att denna typ av kredit kan bli svår att betala tillbaka.